Psikoloji Dünyası'na ilk kez geliyorsanız…
Randevu saatini, günlük programınızı/çocuğunuzun günlük programını göz önünde bulundurarak alınız. Çocuğunuzun seans öncesi aç/yorgun/uykusuz olmamasına özen gösteriniz. Randevu saatleri sizin istediğiniz ve uzmanımıza da uygun olan saatlere göre ayarlanır.
Randevunuza vaktinden 10 dk. önce geliniz. İlk değerlendirme öncesinde doldurmanız gereken bazı formlar olacaktır. Uzman Psikoloğumuz sizi tam vaktinde içeri alacak ve belirtilen sürenin sonunda görüşme sonlandırılacaktır. Gecikmeniz durumunda randevu süreniz uzatılamayacaktır.
Değerlendirmeye kalabalık gelmeyiniz. Yetişkine yönelik danışmanlık süreci için size sadece bir yetişkin eşlik edebilir. Çocuk ile görüşmelerde ise çocuk ile birlikte anne / babanın gelmesi yeterlidir.
Kendinize/Çocuğunuza ait önceki değerlendirme sonuçlarınızı yanınızda getiriniz. Eğer daha önce başka uzmanlar tarafından (pedagog, psikolog, nörolog, psikiyatrist vb.) uygulanan test ve değerlendirme sonuçları varsa yanınızda getirmeyi unutmayınız.
Çocuğunuzla birlikte merkezimize gelirken…
İlk görüşme genellikle çocuğu tanımak ve değerlendirmek, ailenin sorularını cevaplandırabilmek amacıyla organize edilir. İlk seans, çocuk olmadan aile ile yapılır. Bu seansta aile ile ilk kez tanışılır. Çocuk ve ailesi hakkında detaylı bilgiler alınır, çocuğun yaşına ve problemine uygun olan test ve değerlendirme yöntemleri belirlenir ve buna göre sonraki seansları yapılandırılır. Aileye yapılması gerekenler ve danışmanlık süreci hakkında bilgi verilir. İlk seansta elde edilen bilgilere göre 2. seanstan itibaren psikoloğumuz çocuk ile seanslarda bireysel olarak çalışır.
Merkezimize getirirken çocuğunuza neden oraya gelindiğine dair hiçbir şey söylemediğiniz ya da yanlış bir bilgi verdiğiniz takdirde, çocuk oraya kendisi için gelindiğini hissedecek ve bu durum kaygılanmasına neden olacağı için kendini ifade etmede güçlük yaşayacaktır. Bu sebeple ebeveyn olarak; Danışmanlık Merkezimize gelirken çocuğunuza açıklama yapmanız uygun olacaktır.
Bu açıklama çocuğunuzun yaşı ve gelişim düzeyine uygun olarak en basit ifadeyle şu şekilde olabilir; “Şimdi seninle bir yere gideceğiz, gideceğimiz yere başka çocuklar ve başka anne babalarda gidiyor. Orada bir abla var ismi ….. Bizimle sohbet edecek, benim merak ettiğim bazı şeyler var. Bugün merak ettiklerimi ona sormayı ve onun sorduklarına da cevap vermeyi düşünüyorum. Hatta abla seninle de oyun oynayabilir, sana sorular sorabilir ve hatta istersen birlikte resim bile yapabilirsiniz.”
7 yaşından büyük çocuğunuza ise bir problem olduğundan ve o problemi çözmek için yardım almaya gittiğinizden bahsedebilirsiniz; “Şimdi seninle bir yere gideceğiz. Oradaki kişi bazı sorunlarımızı (korkularımızı yenmemiz için/sınav heyecanını azaltman için) ortadan kaldırmak için bize yardım edebilir.”
Çocuğunuzu en iyi siz tanıyorsunuz. Dolayısıyla merkezimize getirirken yapacağınız detay içermeyen sade açıklamalar çocuğunuzun ve sizin danışmanlıktan en üst düzeyde fayda görmenizi sağlayacaktır. Aksi takdirde çocukla ilgili sorunu çocuktan gizleyerek konuşmaktan çekinmek, uzmana gizlice anlatmaya çalışıp çocuğun yanında sorun yokmuş gibi davranmak çocuğun kaygılarını arttıracağı gibi aynı zamanda sorunu yadsımasına ve kaçınmasına neden olacaktır.